۱۳۹۴ خرداد ۹, شنبه

چندخبرفرهنگی ازترکمنصحرا درماه مه2015

مهمانان در جشن مختومقلی گونلری
حضور هیات 70 نفره ازترکمنستان درمراسم 282 مین سالگرد مختومقلی فراغی درایران
روز شنبه 26 اردیبهشت 94 حدود 80 نفر از مهمانان ترکمنستان به زیارت مختومقلی فراغی ودولت محمد آزادی به ایران –مراوه تپه- آق توقای آمدند. این هیات ترکمنستان با دو اتوبوس از مرز پل اینچه برون حدود ساعت 9 وارد خاک ایران شدند وبعد از طی مسافت 2 ساعته به آرامگاه در آق توقای رسیدند وپس از زیارت مختومقلی و پدرش دولت محمد آزادی برای صرف نهار به شهر مراوه تپه رفتند ودر مدرسه شهید منصور حسینی واقع در روبروی پاسگاه مراوه تپه با غذای برنج وتمامی مکلفات پذیرایی شدند
ه گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی دانشجویان و دانش آموختگان ترکمن ایران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی کرند، مسئولین ایرانی در استقبال از آنان حاج آقا فضیلت مدیرکل فرهنگ وارشاد استان گلستان، تاجی قره جه فرماندار مراوه تپه - جلیل غراوی بخشدار مرکزی مراوه تپه - حمید سالمی بخشدار داشلی برون-و شورای اسلامی و شهردار مراوه تپه بودند و دیگر شخصیتهای سیاسی اجتماعی-فرهنگی و غیره نیز حضور داشتند.
در بین مهمانان احمد قربان اوف سفیر ترکمنستان در ایران وسردار قره جایف سرکنسول ترکمنستان در مشهد ودیگر کارمندان وی بودند.
سرپرستی این گروه را قاسم بابایف رئیس حزب دموکراتیک ترکمنستان بر عهده داشتند
مهمانان شامل معلم-مدیران مدرسه - اساتید دانشگاه وپرفسور -رئیس انجمنهای زنان و جوانان –پزشک
هلال احمر- اورژانس-مسئول خانه های موسیقی-تاتر وسینما
کارمندان رادیو و تلویزیون چندین شبکه ترکمنستان- مدیر مسئول و سردبیران روزنامه ها و مجلات-کارمندان وزارت فرهنگ- و کارمندان اداره فرهنگ شهر و روستا - کارمندان اتوبوسرانی - شرکت گردشگری - تاجر
صدا وسیما و
ترکمنستان بودند.
------------------------
بزرگداشت مختومقلی فراغی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی دانشجویان و دانش آموختگان ترکمن ایران، مراسم بزرگداشت 282 مین سالگرد تولد مختومقلی فراغی، به همت دانشجویان ترکمن، روز چهارشنبه 30 اردیبهشت از ساعت 16 الی 19 در دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران، مجموعه تالارها، آمفی تئاتر بهمن، برگزار می شود.
سخنرانی دکتر ملاعاشور قاضی و دکتر ناصرقلی سارلی: اکران مستند آتلان >اجرای موسیقی ترکمنی تکنوازی ( استاد شیخمان) موسیقی گروه نوازی ( استاد وجدانی
پذیرایی--------
تاريخ 2015/5/ن تندیس مختومقلی فراغی در زادروز تولدش بر فراز شهر فراغی کلاله نصب شد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دانشجویان و دانش آموختگان ترکمن ایران به نقل از روابط عمومی فرمانداری کلاله، برزگر فرماندار کلاله در حاشیه نصب تندیس مختومقلی فراغی گفت: تندیس مختومقلی فراغی با همکاری بخشداری پیشکمر وشهرداری این شهر در 282 مین سالروز تولدش بر فراز شهر فراغی نصب شد .
برزگر افزود: ساخت این تندیس با اعتباری بالغ بر 150 میلیون ریال هزینه و به ارتفاع 5 متر ساخته شده
وی افزود: نصب این تندیس درارتفاعات مشرف به شهر فراغی بخش پیشکمر شکوه و جلوه ای خاص به منطقه داده است.
****************
مختومقلی فراغی شاعر شهیر ایرانی در سال 1112 هجری شمسی در روستای حاجی قوشان به دنیا آمد.
 پدرش دولت محمد آزادی ازشاعران سرشناس ترکمن وگوگلان ومادرش ارازگل ازطایفه گوکلان، تیره گرکز بودند. مختومقلی درسال 1169 هجری شمسی درکنار چشمهٔ ˈاباساریˈ در دامنهٔ کوه سونگی داغ درگذشت و او را در روستای ˈآق تقهˈ در 40 کیلومتری غرب مراوه تپه شمال شرق استان گلستان ودرجوار آرامگاه پدرش به خاک سپردند. شهر فراغی ازتوابع شهرستان کلاله که 26 هزار 500 نفر جمعیت دارد و در 26 کیلومتری شرق این شهرستان واقع است.
----------------
گزارش کوتاهی از کنسرت گروه موسیقی دولت محمد آزادی درآلمان
گروه موسیقی دولت محمد آزادی با همکاری وهمیاری کنسولگری به مدت سه روز درمونیخ آلمان برنامه اجرا نمودند.( برنامه نخست 50 دقیقه، برنامه دوم 30 دقیقه) اجرای عالی گروه با استقبال کم نظیری روبرو شده است بطوریکه تشویق حضار چنان به طول کشیده است که رهبر گروه جناب تکه سه بار به صحنه برگشته با ادای احترام تشکر نموده است.
مدیر موزه مونیخ اعتراف نموده است که تا کنون هیچ گروهی به مدت 3 روز سالن را پرنکرده است. وبرای اولین بار این اتفاق افتاده است وقول داده که باز ازاین گروه دعوت نماید.
اتفاق جالب وغرورانگیز و بی سابقه ایکه برای اولین بار دراین اجرا ها اتفاق افتاده است : دختر نوجوان دکتر مجید تکه قبل از اجرای موسیقی یا آواز به زبان انگلیسی تماشاگران را با محتویات برنامه آشنا نموده است واین تاثیر بس عمیق و شگرفی به بینندگان گذاشته است.
در آخر آقای دکتر تکه دو دست لباس سنتی ترکمن( مردانه، زنانه) که قدمت 60_ 70 ساله داشته اند؛ از طرف ترکمن صحرا به موزه تقدیم نموده است.
گروه دولت محمد آزادی سایتی را در دنیای مجازی به راه انداخته اند. www.azadytopary.com
------------------------------------------ 
خبر ونظر ><دکتر ارازمحمد سارلی - مراسم های مختومقلی در حقیقت محک عشق و علاقه ترکمنان نسبت به مسایل فرهنگی است. به همین جهت بررسی کمی و کیفی آن همواره مورد توجه بوده است. ازلحاظ کمی امسال مراسم های بیشتری گرفته شد. علاوه بر شهرستان های ترکمن نشین یعنی گنبد کاووس ، بندر ترکمن، گمیشان، کلاله در گرگان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی کانون دانشجویی ترکمنی مختومقلی به برگزاری مراسم اهتمام ورزیدند ودرتهران نیز دانشجویان ترکمن دانشگاه امیر کیبر دراین باره پیش قدم گردیده اند.
دانشگاه گنبد هم مراسم مشابهی برگزار نموده است. در شهر و روستاهای دیگری چون شهر فراغی ، روستا گرکز کلاله هم به این امر اهتمام داشتند. شهرستان مراوه تپه مثل هر سال چون نیابت استانی در اجرای مراسم پای آرامگاه را دارد امسال از عصر 5شنبه 24 اردیبهشت و قبل از مراسم رسمی روز جمعه به اجرای برنامه پرداخت. همان شب در چادرهای شهرستان ترکمن نشین به اجرای برنامه ها مبادرت نمودند. مراسم مختومقلی در روز جمعه در آرامگاه پایان بخش برنامه مختومقلی در سال 1394 نبود بلکه روز بعد شنبه حدود هشتاد نفر از عاشقان مختومقلی از کشور ترکمنستان به زیارت مرقد دولت محمد آزادی و مختومقلی فراغی شتافتند. همچنین دو مراسم دانشجویی برنامه های خود را به بعد از مراسمات رسمی موکول کردند. دانشجویان ترکمن دانشگاه امیر کبیر تهران در 30 اردیبهشت و دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان نیز حدودا در این زمان برگزار خواهند کرد همینطور گویا در خراسال شمالی هم به مانند سال قبل چنین مراسمی منعقد خواهد شد.
دربخش تحلیل کمی مراسم های امسال از نگاه تولید آثار هنری و قلمی قابل بررسی است. سایت های دانشجویان و دانش آموختگان ترکمن ایران(TurkmenStudents.com) و ترکمن نیوز از ابتدا در تیتر صفحه اصلی به اعلام برنامه های امسال شاعر شهیر ترکمن مختومقلی و به ویرایش روزانه و تغییرات احتمالی اهتمام ورزیدند . سایت الکامیز نیز با انتشار ویژه نامه گلشن مهر به تولید مطالبی در این باره کمک نمود.
فصلنامه فراغی (شماره 57)کار سنگین تهیه ویژه نامه مختومقلی را بر دوش کشید و توانست مطالب و تازه های تحقیقاتی در باره تاریخ مستند دوره زندگی مختومقلی و آثار وی را منتشر نماید. به نظر می رسد برگزاری این مراسم ها موجب تلاش اهل قلم ترکمن گردید با یک شعر و مقاله به استقبال این ایام شتافتند.
گروه های هنری ترکمنی آثار موسیقایی جدیدی را خلق کردند گروه جیحون گلدی نژاد وبقیه گروه ها بدین مناسبت اجراهای جدیدی داشته اند.
ستاد مراسم مختومقلی مراوه تپه به نیابت از استان کوشید از توان مدیریت محلی بهره کافی را ببرد. از جمله مراسم متمرکز در عصر پنج شنبه را به اجرا گذاشت که مملو از جمعیت مشتاقی بودند که از امکان سرپناه،و نشستن بر روی صندلی و محیط آرام وصدا و صحنه مناسب و در کنار آرامگاه از فضای معنوی فرح بخش برخوردار شده بودند. این اقدام از این جهت که بانوان ترکمن که در چادرها امکان حضور نداشتند، نیز بسیار جالب توجه بود. برپایی نماز جماعت مغرب در کنار آرامگاه نیز از ابتکارات ستاد مراوه بود که مدیریت آن را اسماعیل تاجی فرماندار اهل علم و تحقیق مراوه تپه بر عهده داشت. علاوه بر آن برگزاری مسابقات کشتی و والیبال در اطراف آرامگاه نمودی از احترام به مختومقلی فراغی شاعر ترکمن داشت.
چند رویداد برجسته هم در روز مراسم رسمی قابل توجه بود. نقد دکتر صادقلو به تشبیه مختومقلی به فردوسی که از زبان محمد علی جمالزاده نقل شده بود و اعتقاد داشت که تعبیر مولوی گونه درست است چون شاهنامه یک اثر حماسی داستانی است در حالیکه مختومقلی یک اثر ادبی عرفانی می باشد. ابتکار آیت الله نورمفیدی برای قرائت ابیاتی سنگین عرفانی از مختومقلی به زبان ترکمنی مبین ارادت ایشان به شان و منزلت این عارف ترکمن داشت.
همچنین در کنار تندیس جدید کار شده مختومقلی ، رونمایی از کتاب دوجلدی "دانشنامه مختومقلی" جلب توجه می کرد. این اثر توسط محقق ترکمن موسی جرجانی تهیه گردید و اینجانب ناظر علمی آن بوده ام. همچنین احمد قربانف سفیر ترکمنستان برای قدردانی از خاندان مختومقلی، به پرچم دار این خانواده :نظر محمد محمدی"معروف به آبا ایشان نشان ارزشمند مختومقلی را به ایشان اهدا نمودند.
با توجه به موارد فوق پیشنهاد می کنم اولا"برای برگزاری بهترمراسم های مختومقلی انجمن های شعر و ادب ورود جدی تر داشته باشند. بویژه با تشکیل ستاد استانی مراسم مختومقلی، انتظار مدیریت متمرکز و کیفی بخشی مراسمات می رود. امید است در سال آتی با فرصت یکساله با هم اندیشی شاهد فعال تر شدن این ستاد باشیم.
ثالثا"، چادرهای شهرستان ها در محوطه دورتر آرامگاه با سختی و مشقات فراوان بر پا و جمع می شود. از لحاظ پراکندگی هم دچار مشکلات تردد شبانه مابین این چادر هستیم. در ضمن نصف بیشتر جمیعت بانوان در برنامه های چادر بهره ای ندارند. لذا می باید امکانات بیشتری باید داه شود و اگر مقدور باشد، مسیر خاصی در نظر گرفته بشود تا امکانات آبفار و برق مهیا گردد. نباید فراموش کرد که مدیریت بومی شهرستان مراوه تپه علاقمند به کمک درچنین زمینه هایی می باشد و می باید شهرستان ها پیشنهادهای خود را به ایشان اعلام نمایند.
ثالثا جهت کیفی تر شدن برنامه چادرها رایزنی بیشتری نیازمند است اگر چه جوان گرایی در بخش خوانندگان خوب است اما می باید از بخشی های اصیل و با نام ترکمن هم باید بهره برد. و در مجموع در خصوص محتوا باید چاره اندیشی بهتری صورت گیرد.
چهارم اینکه، مدیریتی بر برپایی چادرها وجود ندارد هر کسی مبادرت به ایجاد چادر می نماید. بدون اینکه هویت مشخصی داشته باشد. چه اشکالی دارند که انجمن و موسسات فرهنگی شهرستان ها رسما بر پایی چادررا به رئیس ستاد اعلام نمایند تا ضمن شناسنامه دار بودن، از لحاظ پوشش امنیتی و حوادث آن شب و نیز استفاده از امکانات شهرستان مراوه تپه به عنوان متولی رسمی هماهنگی صورت گرفته باشد.
ودیگر اینکه امسال بنابر بعضی گزارشهای تایید نشده ده هزار نفر بیش ازسال قبل به آن مکان رفته اند. بین حدود 25 تا 30 هزاز نفر. این موضوع اهمیت رسیدگی به مشکلاتی مانند سرویس های بهداشتی و آب و آسفالت جاده های تردد وبرق کشی و غیره را به مسئولین امر گوش زد می کند. خوشبختانه با تمهیدات ستاد مراوه مشکل کلافه کننده ترافیک از آرامگاه تا خروجی پل با ایجاد راه های فرعی بر طرف گردید.
بقعه متبرکه مختومقلی فراغی با اینکه از فضای مناسب حدود هفت هکتار برخوردار است متاسفانه نیازمند بودجه های کلانی جهت آبادنی و عمران آن می باشد. میلیاردها تومان باید خرج شود تا از شکل کنونی خارج گردد.طرح مطالعاتی فاز اول با اینکه در دولت قبل به انجام رسید اما هیچ اقدامی در این باره نشده است. در این خصوص استفاده ازسرمایه گذاری داخلی و خارجی یک ضرورت انکارپذیر می باشد. چرا که تکیه صرف به بودجه دولتی تا به امروز ناکارآمد بوده است . کشور همسایه ترکمنستان نیز می تواند در این خصوص ورود نماید . با توجه به تجربه هایی که در این کشور وجود دارد به احداث پارک مشجرتفریحی و یا باغی در قسمت جنوبی آرامگاه مبادرت نماید. احداث هتل و مسجد نیز در مجموعه طرح عمران و آبادنی قرار گیرد. % >   دکتر ارازمحمد سارلی - رابط استاندار درامور ترکمنها > برگرفته ازسایت دانشجویان تورکمن

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر