۱۳۹۹ شهریور ۱۷, دوشنبه

سومین گزارش گزارشگر ویژه به مجمع عمومی ارائه شد

جاوید رحمان: به کارگیری بیش از حد زور از سوی نیروهای امنیتی ایران; صدها کشته، زخمی وبازداشت هزاران نفر

اخبار  روز ، ۱۸ شهریور ۱۳۹۹- ۸سپتامبر۲۰۲۰

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گزارش جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در زمینه وضعیت حقوق بشر درجمهوری اسلامی ایران را به مجمع عمومی این سازمان ارایه کرد

گزارشگر ویژه درباره وضعیت حقوق بشر درایران، دراین گزارش که سومین گزارش ارائه شده او به مجمع عمومی است، شواهد خود دراین باره وهمچنین توصیه‌هایش را برای بهبود وضعیت حقوق بشر درایران به صورت جزئی شرح داده است.

این گزارش براساس اطلاعاتی است که تا تاریخ چهارم تیر۱۳۹۹، ازسوی دولت جمهوری اسلامی ایران، سازمان‌های غیردولتی ورسانه‌ها و همچنین گفت‌وگوهای فردی با قربانیان نقض حقوق بشر، خانواده‌ها و وکلایشان، جمع‌آوری شده است

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد درهمان ابتدای گزارش، نسبت به «سرکوب خشونت‌آمیز وبی‌سابقه» تظاهرکنندگان در سراسر ایران درآبان ۱۳۹۸، شدیدا ابراز نگرانی کرده است

درمقدمه این گزارش آمده است: «به کارگیری بیش از حد زور از سوی نیروهای امنیتی حکومت منجر به صدها کشته، زخمی وبازداشت هزاران نفر شد. معترضانی که زندانی شدند، قربانی شکنجه و رفتار بد شدند وصدها نفر ازآنان در دادگاه‌های ناعادلانه به مجازهای شدید ازجمله مجازات اعدام محکوم شدند

جاوید رحمان اضافه می‌کند که با وجود برنامه‌ریزی حکومت برای پرداخت غرامت به قربانیان و صدور دستور تحقیقات در این زمینه، این روند از «شفافیت و استقلال» برخوردار نیست و به بازخواست ناقضان حقوق بشر و اجرای عدالت درباره آنان منجر نمی‌شود. ضمن آنکه، تعدادی از خانواده‌های قربانیان که دراین زمینه سخن گفته‌اند، تحت فشار قرار گرفته‌اند.

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در زمینه وضعیت حقوق بشر درایران، همچنین به انهدام هواپیمای اوکراینی از سوی پدافند هوایی سپاه پاسداران اشاره کرده و نوشته که واکنش خشونت‌آمیز حکومت به معترضان این فاجعه در دی ۱۳۹۸، نشان داد حکومت به استفاده بیش از حد زور برای سرکوب آزادی بیان و تجمعات مسالمت‌آمیز ادامه می‌دهد.

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد همچنین از مشارکت اخیر جمهوری اسلامی در سومین دور بررسی‌ دوره‌ای وجهانی حقوق بشر استقبال واعلام کرد حکومت ایران ۱۸۸ مورد از۳۲۹ توصیه صورت گرفته ازسوی او را به صورت کامل یا جزیی پذیرفته است.

جاوید رحمان با ابراز آمادگی برای کمک به اجرای این توصیه‌ها، نسبت به وضعیت دشوار اقتصادی درایران که به ویژه بر اثر تحریم‌ها به وجود آمده، نیز ابراز نگرانی کرد.

او نوشت این وضعیت بد اقتصادی، ظرفیت حکومت برای واکنش فوری به اوج‌گیری شیوع ویروس کرونا درایران را محدود می‌کند.

با این حال، این گزارشگر ویژه آزادی موقت تعدادی از زندانیان در ایران برای مهار شیوع ویروس کرونا در زندان‌ها را ستود، اما تاکید کرد بسیاری از مدافعان حقوق بشر، وکلا، شهروندان دوتابعیتی، اتباع خارجی ودیگر اقلیت‌های زندانی در ایران از این امکان آزادی موقت بهره‌مند نشدند

همچنین جاوید رحمان با ابراز تاسف و نگرانی از ادامه اعدام بزهکاران نوجوان و افزایش آمار اعدام‌ها در ایران، نوشت: «اطلاعات به دست آمده به تداوم محدودیت‌ها در زمینه آزادی بیان و تبعیض دائمی علیه اقلیت‌ها و زنان اشاره دارد

او در پایان گزارش خود شانزده توصیه را به دولت، دستگاه قضایی، مجلس شورای اسلامی و نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی مطرح کرد.

انجام تحقیقات مستقل وبی‌طرف درباره همه اقدامات خشوت‌آمیز درجریان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ و دی ۱۳۹۸ ومعرفی و مجازات عوامل این سرکوب، از توصیه‌های گزارشگر ویژه سازمان ملل به مقامات جمهوری اسلامی است.

جاوید رحمان همچنین از مقام‌های ایران خواسته زمینه هرگونه تحقیقات در این باره را که بر اساس معیارهای بین‌المللی انجام می‌شود، فراهم کند و اجازه دهد خانواده قربانیان در این امر مشارکت داشته باشند.

او درباره به کارگیری زور و اسلحه از سوی نیروهای امنیتی نیز، از قانون‌گذاران و مسئولان مربوطه خواسته که قوانین جمهوری اسلامی در این زمینه را با معیارهای بین‌المللی سازگار کنند.

آزادی معترضان بازداشتی، حذف مجازات اعدام، دسترسی همه متهمان به وکیل تعیینی در تمامی مراحل قضایی از جمله مرحله ابتدایی تشکیل پرونده، ممنوعیت شکنجه و بدرفتاری با زندانیان، صدور مجوز به سازمان‌های بی‌طرف برای تحقیقات فوری درباره هرگونه مرگ در زندان‌ها و حذف هرگونه تبعیض علیه زنان و دختران و همچنین اقلیت‌های قومی و مذهبی از دیگر توصیه‌های گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد به مقام‌های جمهوری اسلامی ایران است.

جاوید رحمان همچنین خواستار اجرای توصیه‌های پذیرفته شده ازسوی ایران وادامه همکاری این کشور با او، به ویژه در زمینه صدور مجوز برای سفر به ایران شده است.

لينک کوتاه  https://akhbar-rooz.com/?p=45828   

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر