شورای حقوق بشر ملل متحد روز سهشنبه ۲۳ مارس ۲۰۲۱ مأموریت جاوید رحمان به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران را تمدید کرد. شورای حقوق بشر از وضعیت حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کرده و از دولت ایران خواشته است تا با گزارشگر ویژه بهطور کامل همکاری کند، اجازه دسترسی به کشور را بدهد و کلیه اطلاعات لازم برای تحقق مأموریت را ارائه دهد.
پیشنویس قطعنامه موسوم به «ال۹» در باره وضعیت حقوق بشر در ایران و تمدید مأموریت جاوید رحمان به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران با ۲۱ رای مثبت تایید شد. ۱۲ کشور با آن مخالفت کردند و آرای ۱۴ کشور نیز ممتنع بود. ۱۲ کشوری که رای مخالف دادند عبارتند از: پاکستان، بنگلادش، فیلیپین، کوبا، ونزوئلا، هند، اندونزی، بولیوی، چین، اوزبکستان، ارمنستان.
بخشی از متن پیشنویس قطعنامه به شرح زیر است:
وضعیت حقوقبشر در ایران
شورای حقوقبشر؛
با راهنمایی منشور ملل متحد، اعلامیه جهانی حقوقبشر، میثاقهای بینالمللی حقوقبشر وسایر اسناد بینالمللی مربوط به حقوقبشر
با یادآوری قطعنامههای شورای حقوقبشر… وتمام قطعنامههای قبلی مجمع در مورد وضعیت حقوقبشر در ایران، و با ابراز تأسف از عدم همکاری رژیم ایران با درخواستهای شورا ومجمع درآن قطعنامهها
با استقبال از گزارش و توصیههای گزارشگر ویژه درمورد وضعیت حقوقبشر درایران ارائه شده به شورای حقوقبشر، وابراز نگرانی جدی از تحولات ذکر شده در آن گزارش و عدم دسترسی گزارشگر ویژه به سفر به ایران
با یادآوری قطعنامههای ۱/۵ شورای حقوقبشر، درمورد نهادسازی شورا، و ۲/۵، درمورد قانون مدیریت برای دارندگان مأموریتهای ویژه شورا، از ۱۸ژوئن ۲۰۰۷، وتأکید براینکه دارندگان مأموریت باید وظایف خود را مطابق با آن قطعنامهها وضمایم آن انجام دهند.
۱. تصمیم میگیرد که مأموریت گزارشگر ویژه درمورد وضعیت حقوقبشر درایران را برای مدت زمان یک سال دیگر تمدید کند واز گزارشگر ویژه میخواهد گزارشی درباره اجرای این مأموریت به شورای حقوقبشر درچهل و نهمین جلسه آن و به مجمع عمومی درهفتاد و ششمین جلسه آن ارائه دهد.
۲. از دولت ایران میخواهد تا با گزارشگر ویژه بهطور کامل همکاری کند واجازه دسترسی به کشور را بدهد وکلیه اطلاعات لازم برای تحقق مأموریت را ارائه دهد.
۳. از دبیرکل میخواهد منابع لازم برای انجام مأموریت را در اختیار گزارشگر ویژه قرار دهد.
***
جاوید رحمان، حقوقدان پاکستانی سه سال پیش، از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد بهعنوان گزارشگر ویژه درامور حقوق بشر ایران معرفی شد. او جایگزین عاصمه جهانگیر حقوقدان پاکستانی شده بود که چند ماه قبل ازآن، در۶۶ سالگی براثر حمله قلبی درگذشت.
جاوید رحمان، ۵۱ ساله، متولد شهر فیصلآباد پاکستان واستاد حقوق در دانشگاه برونل لندن در بریتانیا است. این فعال حقوق بشر بر روی موضوعاتی در زمینههای قوانین اسلامی، آزادی ادیان، مسائل حقوق بشری و حقوق بینالملل تحقیق کرده است.
آقای رحمان، ششمین گزارشگر ویژه درمورد وضعیت حقوق بشر درایران است. جمهوری اسلامی ایران همواره نارضایتی و مخالفت خود را از تعیین گزارشگر ویژه حقوق بشر اعلام کرده است و این اقدام را امری کاملا “سیاسی” بر میشمرد.
گزارشگر ویژه حقوق بشر یکی از گزارشگران ویژه سازمان ملل است که وظیفه نظارت و بررسی موارد نقض حقوق بشر درکشور محل ماموریت خود را برعهده دارد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، ازسال ۱۹۸۴ تاکنون شش گزارشگر ویژه به منظور بررسی وضعیت حقوق بشر درایران تعیین کرده است. دوگزارشگر پیشین، احمد شهید وعاصمه جهانگیر، درگزارشهای خود وضعیت حقوق بشر درایران را مورد انتقاد قرار داده بودند. آنان بارها خواستار سفر به ایران شده بودند اما هیچگاه اجازه سفر به ایران به آنان داده نشد.
جاوید رحمان، دریکی ازآخرین گزارشهای خود به سرکوب ناآرامیهای آبان ٩٨ پرداخت وازشدت خشونتی که نظام جمهوری اسلامی به تظاهرات و اعتراضات مردم نشان داد، ابراز تعجب کرد.
در روزهای گذشته آمریکا، فرانسه، آلمان، استرالیا، بلژیک، هلند، بریتانیا، نیوزلند، ایرلند وبرخی دیگر از کشورهای جهان درجلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ وبرخی دیگر از موارد نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کردند.
جاوید رحمان همچنین روز ۹ مارس ۲۰۲۱ با انتشار تازه ترین گزارش خود از وضعیت حقوق بشر درایران اعلام کرد جمهوری اسلامی با زنان ودختران «مانند شهروندان درجه دو رفتار» میکند.% تاریخ 23.03.2021,
http://www.iran-emrooz.net/index.php/news1/88929/
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر