۱۳۹۷ تیر ۱۶, شنبه

گزارشگر ویژه سازمان ملل درامورحقوق بشر درایران معرفی شد


جاوید رحمان، حقوقدان پاکستانی، گزارشگر ویژه حقوق بشر درامورایران شد
شورای حقوق بشر سازمان ملل، روز جمعه ۱۵ تیرماه، درآخرین روز از سی وهشتمین نشست خود در ژنو، جاوید رحمان حقوقدان پاکستانی- بریتانیایی را رسماً به عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل درامور حقوق بشر درایران معرفی کرد.
جاوید رحمان، ۵۱ ساله متولد شهر فیصل‌آباد پاکستان است و دکترای حقوق بین‌الملل دارد. این فعال حقوق بشر، تحقیقاتی در زمینه آزادی ادیان، قوانین جهانی حقوق بشر وقوانین اسلامی انجام داده وهم اکنون استاد دانشگاه برونِل لندن است.
او پیشتر نیز به عنوان مشاور در زمینه حقوق اقلیت‌ها، ممنوعیت شکنجه، مبارزه با تروریسم وقوانین اسلامی با کارگروه حقوق اقلیت‌ها درسازمان ملل همکاری کرده است.
برای احراز سمت گزارشگری ویژه حقوق بشر درایران ۱۴ نفر نامزد بودند که از این تعداد با شش نفر مصاحبه صورت گرفت ودرنهایت جاوید رحمان برای تصدی این سمت برگزیده شد.
مهتاب وحیدی راد، خبرنگار اعزامی رادیوفردا به ژنو می‌گوید که موضوع انتصاب آقای رحمان به سمت گزارشگر ویژه حقوق بشر درامور ایران، پس از آنکه با اعتراض هیچیک از کشورها روبه‌رو نشد، قطعیت یافت وحتی نمایندگان ایران نیز در زمان اعلام این موضوع واکنشی نشان ندادند.
درصورتی که شورای حقوق بشر سازمان ملل به طور سالانه مأموریت گزارشگر ویژه ایران را تمدید کند، آقای رحمان تا حداکثر شش سال می‌تواند در این سمت باشد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز سوم فروردین ماه، مأموریت گزارشگر ویژه سازمان ملل درامور حقوق ‌بشر ایران را تمدید کرده بود. اما با توجه به اینکه گزارشگر قبلی عاصمه جهانگیر یک ماه قبل از آن درتاریخ ۲۲ بهمن‌ماه ۹۶ بر اثر سکته قلبی درگذشت، نیاز بود که گزارشگری جدید برای ایران انتخاب شود.
عاصمه جهانگیر، از آبان ماه سال ۹۵ با پایان مأموریت احمد شهید به عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران کار خود را آغاز کرده بود. پیش از او نیز احمد شهید، دیپلمات وفعال حقوق بشر اهل مالدیو، ازسال ۲۰۱۱ به مدت پنج سال عهده‌دار این سمت بود.
دوگزارشگر قبلی درگزارش‌های خود ازوضعیت حقوق بشر درایران انتقاد کرده بودند.
عاصمه جهانگیر شهریورماه ۹۶ درنخستین گزارش خود تأکید کرده بود که «بهبود خاصی درکارنامه حقوق بشری ایران حاصل نشده‌ است و محدودیت آزادی بیان وتبعیض علیه زنان واقلیت‌های دینی درایران همچنان ادامه دارد».
او درآخرین گزارش خود که پس از درگذشتش، درشورای حقوق بشر در ماه مارس گذشته (اسفند ۹۶) بررسی شد، باز هم انتقادهایی ازعملکرد مقام‌های جمهوری اسلامی ایران در زمینه حقوق بشر مطرح شده بود ازجمله درزمینه‌های: حق آزادی بیان، حق آزادی مذهب، حق برگزاری تجمعات مسالمت‌آمیز، بازداشت فعالان رسانه‌ای، فعالان مدنی وفعالان سیاسی، وضعیت زندان‌ها درایران، حقوق زنان،‌ مجازات‌های بدنی مانند شلاق و شمار اعدام‌ها.
گزارش‌هایی که مقام‌های ایران همواره آنها را «یک‌طرفه، دروغ، بی‌اعتبار و با اهداف سیاسی» توصیف کرده‌اند.
در حالی که عاصمه جهانگیر چندی پیش از درگذشتش درمصاحبه‌ با رادیو فردا عنوان کرده بود که مقام‌های ایران نتوانسته‌اند به گزارش او هیچ ایراد مستندی وارد کنند.
مقام‌های دولت و قوه قضائیه ایران بارها اعلام کرده‌اند که جمهوری اسلامی مخالف تعیین گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران است و تاکنون به هیچ یک از این گزارشگران ویژه اجازه سفر به ایران را نداده‌اند.%
 رادیو فردا 15تیر1397

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر